βίντεο για φυσιολογία και συμπεριφορά


Δελφίνια υδροπλάνα/ Hydroplaning Dolphins (ΒΒC: Planet Earth, από το 9ο επεισόδιο με τίτλο 'ρηχές θάλασσες')


Δελφίνια γονείς/ Dolphin parenting (National Geographic Kids)


Yπότιτλοι: Όλα τα μωρά δελφίνια γεννιούνται με τις απαραίτητες ικανότητες για την επιβίωσή τους. Γεννιούνται π.χ. με την ικανότητα να μιμούνται κάθε κίνηση της μητέρας τους και έτσι μαθαίνουν να επιβιώνουν. Το μωρό γίνεται η σκιά της μητέρας καθώς μιμείται κάθε της κίνηση, στάση, τον τρόπο που τρώει και κάθε της δράση. Αν η μαμά κάτσει με την ουρά προς τα επάνω το ίδιο κάνει και το μωρό. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει η μαμά να διδάξει στο μωρό της είναι το πώς να βρίσκει την τροφή του. Του δίνει οδηγίες που ακούγονται έτσι (.....) όταν υπάρχουν ψάρια κοντά αυτά τρέχουν να κρυφτούν στην άμμο. Τα δελφίνια τότε χρησιμοποιούν αυτό που λέμε ηχοεντοπισμό, ένα είδος σόναρ που στέλνει ήχους οι οποίοι όταν γυρίζουν πίσω κάνουν τα δελφίνια να καταλαβαίνουν τί ψάρια είναι κρυμμένα στην άμμο. Ψάχνει η μαμά για φαγητό, το μωρό της κάνει το ίδιο. Μια άλλη τεχνική που μαθαίνουν τα νεαρά δελφίνια είναι να κινούνται σαν υδροπλάνο στα ρηχά. Τα δελφίνια αυτά τρέχουν με καταπληκτικές ταχύτητες με το σώμα τους να είναι το μισό μέσα στο νερό και το μισό από έξω. Δείτε πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τεχνική στο να πιάσουν ψάρια. Πάντως δεν την ξέρουν όλα τα δελφίνια. Αυτά όμως που την κατέχουν το δείχνουν. Πετούν το ψάρι που έπιασαν και παίζουν με αυτό ενώ το επιδικνύουν και μέσα στο νερό. Όμως γιατί δεν προσπαθεί κάποιο από τα υπόλοιπα δελφίνια να πιάσει και αυτό λίγο το ψάρι? Ίσως γιατί θέλει να δείξει την εμπιστοσύνη του στο δελφίνι ή ίσως γιατί δεν θέλει να μπλεχτεί σε καβγάδες. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μαθαίνει το μωρό από τη μαμά του, όταν παίζεις με την τροφή σου αποκτάς τη δική σου θέση ανάμεσα στα δελφίνια του κοπαδιού.


Περισσότερα βίντεο για τη φυσιολογία των δελφινιών θα βρείτε εδώ.

Όχι στην αιχμαλωσία των δελφινιών (Why captivity for whales and dolphins is wrong)

Στο βίντεο αυτό παρουσιάζονται, με εξαιρετικό τρόπο, οι διαφορές ανάμεσα στη ζωή στη θάλασσα και σε αυτήν του δελφιναρίου όπου τα φρέσκα ψάρια αντικαθίστανται με κατεψυγμένα, η απεραντοσύνη της θάλασσας με τη μικρή τσιμεντένια δεξαμενή, η χαρά και η ζωντάνια της ελευθερίας με την πλήξη και τα στερεοτυπικά, επαναλαμβανόμενα πηδήματα για χάρη του κοινού. Τα δελφινάρια είναι μια βιομηχανία θεάματος που κρύβει επιμελώς τα μυστικά της: τα δελφίνια αρρωσταίνουν και πεθαίνουν στην αιχμαλωσία και μαζί τους η ουσιαστική αγάπη και ενημέρωσή μας για αυτά.
Υπότιτλοι: ομάδες στο facebook OXI ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ και Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens-Greece)

Υπότιτλοι: "Ποτέ κανείς δεν είδε δεινόσαυρο, δεν τον πήρε στο σπίτι του, δεν τον τάισε, κι όμως οι δεινόσαυροι είναι αγαπητοί. Και αν ρωτήσεις ένα οκτάχρονο παιδί θα σου πει τα πάντα για τους δεινόσαυρους. Και αφού οι άνθρωποι δεν έπαθαν κάτι επειδή δεν έχουν δει ποτέ στα αλήθεια έναν δεινόσαυρο, δεν θα πάθουν τίποτε ούτε και αν δεν δουν ποτέ αυτά τα μεγάλα ζώα σε αιχμαλωσία. Πραγματικά νομίζω ότι αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα, τι μήνυμα παίρνει ένα παιδί, βλέποντας ένα τέτοιο ζώο σε αιχμαλωσία, ένα μήνυμα ενάντια στη διατήρηση του είδους, ότι δηλαδή μπορούμε να επιβληθούμε σε αυτά τα ζώα, μπορούμε να τα πάρουμε από το φυσικό τους περιβάλλον και ότι δεν χρειάζεται να φροντίζουμε τα υπόλοιπα του είδους τους που είναι ελεύθερα. Εμείς τα έχουμε αιχμάλωτα εδώ για εσάς, για να μπορείτε να τα βλέπετε και να τα ταϊζετε και να τα αγγίζετε, έτσι λοιπόν μην ανησυχείτε για τίποτα, αυτά θα είναι για πάντα εδώ."     
Dr. Lori Marino 
Marine Mammal Behavioral Biologist 
Emory Universtity, USA 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου