ανατομία, φυσιολογία, είδη





Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα είδη, τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των δελφινιών. 
 
Τα πάντα γύρω από τα δελφίνια






Στα Αγγλικά  
Species Guide (Whale and Dolphin Conservation Society)
 

Dolphin Diploma for Kids (WDCS) 

Αφίσα για τα θηλαστικά των Ελληνικών θαλασσών εδώ.



ΕΙΔΗ ΚΗΤΩΔΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ -- CETACEAN SPECIES -- PERMANENT POPULATIONS IN GREEK SEAS

Στις Ελληνικές θάλασσες ζει μόνιμα ένα είδος φάλαινας, η Πτεροφάλαινα, και επτά είδη οδοντοκητών: Φυσητήρας, Ζιφιός, Σταχτοδέλφινο, Ρινοδέλφινο, Κοινό δελφίνι, Ζωνοδέλφινο, και Φώκαινα. Ως περιστασιακά και σπάνια, έχουν καταγραφεί άλλα δύο είδη φαλαινών (Μεγάπτερη φάλαινα και Βόρεια Ρυγχοφάλαινα) και δύο είδη οδοντοκητών (Ψευδόρκα και Στενόρυγχο δελφίνι).

Κάθε είδος έχει διαφορετικές τροφικές συνήθειες, ζει σε διαφορετικά μέρη, βουτά σε διαφορετικά βάθη, έχει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και πιθανότατα κινδυνεύει από διαφορετικές απειλές.Τα διαφορετικά είδη δεν μπορούν να διασταυρωθούν και να δώσουν γόνιμους απογόνους. Το σταχτοδέλφινο διαφέρει από το ζωνοδέλφινο και το κοινό δελφίνι όσο εμείς από τους γορίλες και τους χιμπατζήδες. Είναι διαφορετικά είδη. Για παράδειγμα, το Ζωνοδέλφινο και το Ρινοδέλφινο δεν είναι διαφορετικές "ράτσες" δελφινιών, όπως ένα λυκόσκυλο και ένα ντόμπερμαν είναι διαφορετικές ράτσες σκύλων, και συνεπώς, όταν λέμε "δελφίνια" χωρίς να προσδιορίζουμε το είδος δελφινιού, είναι σαν να λέμε "ανθρωπογοριλοχιμπατζήδες"!

Τα κητώδη είναι μια ομάδα ζώων, που ανήκουν στη τάξη των Κητωδών, η οποία χωρίζεται σε δύο υπο-ομάδες (Υποτάξεις). Η πρώτη περιλαμβάνει τις φάλαινες (Υπόταξη Μυστακοκήτη) και η δεύτερη τους φυσητήρες, τα δελφίνια, τις φώκαινες και μερικά ακόμη συγγενικά τους είδη (Υπόταξη Οδοντοκήτη). Ο χωρισμός σε φάλαινες (ή μυστακοκήτη) και σε οδοντοκήτη δεν έχει σχέση με το μέγεθος, αλλά με το αν έχουν δόντια ή όχι. Όλες οι φάλαινες δεν έχουν δόντια αλλά φαλαίνια ή "μπαλένες" στόμα τους. Ο Φυσητήρας, που σε μέγεθος ξεπερνά τα περισσότερα είδη φαλαινών έχει δόντια, όπως και τα δελφίνια, με τα οποία έχει μεγαλύτερη συγγένεια παρά με τις φάλαινες.

Περισσότερα σχετικά με την έννοια του είδους μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μια πιο αναλυτική εξήγηση σχετικά με τους σωστούς Ελληνικούς όρους και τα ονόματα για τα είδη κητωδών και τους λανθασμένους που συχνά χρησιμοποιούνται σε μεταφράσεις κειμένων ή ντοκιμαντέρ από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε εδώ

Πηγή: Κητολογικό Ινστιτούτο Πέλαγος


 Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι: http://www.pelagosinstitute.gr/en/links/index.html

Δείτε επίσης: Η έννοια του είδους στην Βιολογία εδώ.

The Greek seas are rich in large marine mammals, a fact unknown to most Greeks, although reported since ancient times. The Minoan frescoes depicting dolphins in Queen's Megaron at Knossos, indicate that Minoans knew many things about these creatures and respected them. Apart from the famous endangered Mediterranean monk seal, which lives in almost all the coasts of the country, Greece hosts whales, sperm whales, dolphins and porpoises. These are either permanent residents of the Mediterranean, or just occasional visitors. Especially the area south of Crete, known as the Greek Abyss, hosts many of them. Read more at http://www.cretanbeaches.com/Fauna/Marine-Mammals/


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου