κουίζ

Εδώ μπορείτε να μετρήσετε τις γνώσεις σας για τα δελφίνια. Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και κυκλώστε τη σωστή απάντηση (κάποιες φορές οι σωστές απαντήσεις είναι περισσότερες από μία). Οι απαντήσεις βρίσκονται στο τέλος.

1. Είδη
Ποιό είδος δελφινιού, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο από όλα, αποκαλoύμε λανθασμένα 'φάλαινα δολοφόνος' ενώ δεν είναι φάλαινα αλλά ούτε και δολοφόνος?

α) Το κοινό δελφίνι

β) Η όρκα

γ) Το ζωνοδέλφινο

δ) Ο ζυφιός 


2. Επικοινωνία
Τα δελφίνια είναι πολύ κοινωνικά ζώα και τους αρέσει να περνούν την ώρα τους μαζί με άλλα δελφίνια. Όταν βρίσκονται μαζί είναι πολύ σημαντικό το να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πώς το κάνουν αυτό?

α) Με κλικ και σφυρίγματα

β) Μιλώντας με το στώμα

γ) Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος

δ) Κάνοντας φούσκες


3. Εχθροί
Οι άνθρωποι δημιουργούν πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια. Ποιό είναι αυτό το πρόβλημα που ισχύει για διαφορετικά είδη δελφινιών σε όλο τον κόσμο?

α) Τρώνε πολύ φαγητό

β) Πιάνονται στα δίχτυα

γ) Καταστρέφεται το σπίτι τους


δ) Πεθαίνουν από δίψα λόγω της αλλαγής του κλίματος


4. Τυχαία σύλληψη
Δεκάδες χιλιάδες δελφίνια παγιδεύονται και πεθαίνουν στα δίχτυα των ψαράδων κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό ως "τυχαία σύλληψη". Γιατί τα δίχτυα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο νερό, τους δημιουργούν τόσο μεγάλο πρόβλημα? Τα δελφίνια όταν πιάνονται στα δίχτυα:

α) Δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους καρχαρίες

β) Δεν μπορούν να αναπνεύσουν και έτσι πνίγονται

γ) Χάνουν τον προσανατολισμό τους

δ) Κρυώνουν γιατί δεν μπορούν να κουνηθούν


5. Προστατεύοντας τα δελφίνια
Για να προστατευτούν τα δελφίνια σε όλον τον κόσμο, οργανώσεις, όπως η Whale and Dolphin Conservation Society (Oργάνωση για την προστασία των δελφινιών και των φαλαινών), οργανώνουν ειδικές εξτρατείες. Εσύ τί νομίζεις ότι θα πρέπει να γίνει για να προστατευτούν τα δελφίνια?   

α) Έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για τα δελφίνια

β) Να γίνει το πρόβλημα γνωστό σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται 

γ) Να μιλήσουμε σε πολιτικούς και ανθρώπους που μπορούν να δράσουν

δ) Να βάλουμε φράχτες γύρω από τα μέρη που ζουν έτσι ώστε να τα προστατέψουμε
Λύσεις
1. Είδη (σωστή απάντηση το β)

Η όρκα, η οποία αποκαλείται και 'φάλαινα δολοφόνος', είναι το μεγαλύτερο από τα δελφίνια και ένας από τους πιο ισχυρούς θηρευτές. Τρέφεται με θαλάσσια θηλαστικά όπως φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια, ακόμη και φάλαινες και γι' αυτό έχει δόντια που φτάνουν τα 10 εκατοστά μήκος. Τρέφεται επίσης με ψάρια, καλαμάρια και θαλασσοπούλια. Όρκες συναντούμε συνήθως στα παγωμένα νερά των βόρειων θαλασσών. Zoυν περίπου 50-80 χρόνια και ζυγίζουν μέχρι 6 τόνους.


2. Επικοινωνία (σωστή απάντηση το α και το γ)
Τα δελφίνια ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο ήχους οι οποίοι ταξιδεύουν καλύτερα μέσα στο νερό από ότι το φως. Αν και τα περισσότερα δελφίνια έχουν καλή όραση, ωστόσο έχουν προβλήματα όταν τα νερά είναι σκοτεινά, π.χ. τη νύχτα ή σε μεγάλα βάθη (δεν μπορούν να ανάψουν το φως όπως κάνουμε εμείς οι άνθρωποι!). Έτσι η επικοινωνία μεταξύ τους με ήχους είναι πολύ σημαντική.  Αν και δεν έχουν φωνητικές χορδές μπορούν να παράγουν ήχους που δηλώνουν χαιρετισμό ή προειδοποίηση. Παράγουν ήχους που ονομάζονται σφυρίγματα, κλικς, τριξίματα, κοάσματα, γρυλίσματα, γαυγίσματα. Επίσης χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να κάνουν σήμα το ένα στο άλλο, όπως το να χτυπούν το νερό, να χτυπούν τα σαγώνια τους ή να στριφογυρίζουν τα σώματά τους.

3. Εχθροί (σωστή απάντηση το γ)
Τα δελφίνια αντιμετωπίζουν ένα σωρό κινδύνους που δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι όπως το κυνήγι και η αιχμαλωσία στα δελφινάρια, η έλλειψη τροφής, η μόλυνση της θάλασσας και η τυχαία σύλληψη στα δίχτυα των ψαράδων. Η καταστροφή του μέρους όπου ζουν

 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου